General

El ritme de vida accelerat, la falta de temps o fins i tot la mandra, fan que ens despreocupem pels aliments que consumim sense donar-nos compte dels efectes secundaris que aquest poden tenir. Una mala alimentació no només pot conduïr a greus malalties, sinó que també pot acabar amb una de les nostres millors armes: el somriure.

Els menjars molt calents poden provocar sensibilitat dental, una malaltia molt molesta. Malgrat els seus nombrosos beneficis, no totes les fruites i llegums són bones per a la salut bucodental. Certs líquids ens poden tacar les dents…

Per evitar aquest problema, hem creat una llista amb els aliments que més es consumeixen i les seves possibles conseqüències.

ALIMENTS BENEFICIOSOS

Vivim en un món a on tenim una gran varietat d’aliments per a escollir què menjar. En funció de les seves propietats, uns són millors que altres:

  • Fruites de temporada: la fruita es converteix en un gran aliat per a la nostra boca. Sortim molt aviat de casa i arribem molt tard de treballar, passant una part important del dia fora de casa. Per evitar arribar als menjars amb gana, és recomanable menjar entre hores, i la fruita és la millor elecció. Menjar fruites com la poma o la pera, pot ajudar a netejar i estimular les nostres dents. A més, hem de tenir en compte que existeix un grup de fruites, d’alt contingut fibrós –com el coco o les figues naturals- molt beneficioses per a prevenir les malalties periodontals, o de les genives.
  • Verdures: Són l’acompanyament ideal d’una carn o un peix, o fins i tot un sopar lleuger. Però a més, pel seu contingut alt en fibra, ens obliguen a masticar més i fabricar més saliva, el millor neutralitzador de la boca.
  • Llegums: Llenties, mongetes, cigrons, … són molt beneficiosos per a la nostra salut bucodental. Els llegums ens aporten vitamines, en concret la vitamina B, essencial per a la cura de la nostra boca. Menjar llegums ens pot prevenir de malalties com la glositis (inflamació de la llengua), la estomatitis angular (grietes a la zona bucal) o la queilosis (grietes als llavis). Pel seu alt contingut en fibra, també prevenen la periodontitis.
  • Productes lactis: Aquest grup d’aliments són els grans aliats de les nostres dents, ja que ens aporten calci i fòsfor, que contribueixen a la protección de les dents mitjançant la remineralització de l’esmalt. Els iogurts frescos i les llets fermentades es consideren aliments probiòtics i tenen poder antiinflamatori. Els formatges contenen greixos i proteïnes que neutralitzen els àcids dels aliments. A més, els formatges estimulen la producció de saliva, que conté compostos antibacterians i enzims que s’encarreguen de descomposar el menjar que ens queda entre les dents i les protegeixen contra la càries.
  • Peixos: El peix és un dels aliments més beneficiosos en una dieta sana, però existeixen alguns que són especialmente bons per a les nostres dents. El salmó i el sorell són peixos que ens aporten omega3. L’omega3, present en l’oli del peix, ajuda a combatir infeccions bucals i reforça la salut bucodental.
  • Carns: És important alimentar-nos amb carns magres, carns que ens aporten vitamina B12, que ajuda a millorar la glositis i la periodontitis. Aquestes carns també aporten fòsfor, vital per a la correcta formació i manteniment d’ossos, dents i genives.

 

ALIMENTS PERJUDICIALS

 

  • Fruites i verdures: Malgrat els seus elements beneficiosos, no totes les fruites i verdures són igual de bones per a les nostres dents. La magrana, la remolatxa o els nabius són altament beneficiosos, però no tant per a les nostres dents. Aquest tipus de fruites i verdures, de color fosc, tendeixen a tacar-nos l’esmalt. És recomanable netejar-se les dents després de consumir-los.
  • Plats calents: les temperaturas extremes no són agradables per a la boca. És important no prendre aliments massa calents, ja que els canvis bruscos de temperatura debiliten les nostres dents, fent que es taquin més fàcilment amb altres aliments.
  • Carns: si bé per a la majoria de gent és recomanable consumir carns de caça, no tot el món ho ha de fer. La gent amb problemes de genives ha de limitar el consum d’aquest tipus de carns ja que, al ser carns molt fibroses, són més complicades de mastegar.
  • Begudes fosques: el vi negre conté tanins, una substància que tendeix a assecar la boca i a fer que les dents quedin més eixutes. Tant el vi negre com el blanc, malgrat que aquest sigui clar, contenen un àcid erosiu que facilita que les taques d’altres aliments i begudes entrin més profundament a les dents. Les taques que el café deixa a les dents són de les més difícils d’eliminar.

 

RECOMANACIONS

Es recomana netejar les dents després de menjar aliments poc recomanables, com són les begudes o aliments que enfosqueixen l’esmalt. S’aconsella beure aigua i llet per tal de recuperar la mineralització de les dents.

És important raspallar-nos les dents un mínim de tres vegades al dia.