General

Què és la sensibilitat dental?

La sensibilitat dental és una sensació dolorosa temporal causada per l’exposició de la dentina, part interna de la dent, davant estímuls externs. Aquests poden ser estímuls tèrmics (aliments o begudes fredes o calentes), químics (substàncies dolces, àcides, …) i/o tàctils (pressió tàctil per raspallat, per instruments odontològics)

Per quins motius tinc sensibilitat dental?

L’esmalt es torna més fi amb el temps, proporcionant menys protecció a la part baixa de la geniva. La dentina és formada per “tubs dentinaris”, uns tubs petits que contenen terminacions nervioses plenes de líquid. El consum d’aliments i begudes calentes, fredes o dolces, i la pressió al mastegar o raspallar-se pot provocar que aquest líquid es desplaci. Aquest moviment del líquid fa que les terminacions nervioses reaccionin pel canvi de pressió i produeixin molèsties amb un dolor agut i breu.

Una vegada la dentina ha quedat exposada, milers de tubs microscòpics, i els nervis que es troben dins d’aquests, són susceptibles a patir sensibilitat.

Les causes més habituals són:

  1. Una càries o una dent trencada.
  2. Gingivitis, la malaltia de les genives: Quan el teixit de les genives s’inflama i es debilita per la gingivitis, es poden tenir les genives sensibles i sentir sensibilitat a les dents. És degut al fet que queda exposada una major superfície de l’arrel, i per tant de la dentina.
  3. Raspallar massa fort: Els hàbits d’higiene dental, com raspallar-se massa sovint, massa fort, o amb un raspall massa dur, a llarg termini poden desgastar l’esmalt de les dents, i també poden causar retracció de les genives i provocar una major exposició de la dentina.
  4. Bruxisme: s’estrenyen les dents de forma excessiva, inconscient i patològica, trencant la base de les dents o desgastant prematurament i excessivament.
  5. Retracció de les genives: La retracció de la geniva propera a la dent sensible, causada per afeccions com una malaltia periodontal, pot exposar la dentina de la dent i provocar sensibilitat.

Hi ha altres factors que afecten la sensibilitat dental, com és la respiració oral que fa disminuir la saliva i exposa les dents amb una falta d’hidratació. Alguns medicaments també poden disminuir la saliva, com alguns antihipertensius, antidepressius, antihistamínics, … o prendre aliments àcids que descalcifiquen la zona deixant la dentina exposada.

Altres causes de sensibilitat: Utilitzar pastes de dents blanquejadores de tipus abrasiu, col·lutoris que irriten la geniva i les dents, una malaltia periodontal avançada amb gran exposició a les dents, càries que arriben a la dentina, obturacions deteriorades o defectuoses, tractaments dentals que han augmentat l’exposició dentinària com les obturacions recents i la profilaxi, i les fractures dentàries.

Què es pot fer per treure la sensibilitat dental?

1. En cas de càries o dent trencada: sanejar-la amb un empastament.

2. En cas de malaltia de genives (periodontitis/piorrea): fer el tractament de geniva indicat per l’odontòleg.

3. En cas de raspallat agressiu: seguir les indicacions de l’odontòleg/a. Cada cas s’ha d’avaluar.

4. En cas d’estrènyer les dents (bruxisme): fer servir la fèrula de descàrrega o de relaxació totes les nits. És un aparell terapèutic intrabucal confeccionat a la clínica dental que ajuda a frenar la lesió o fractura de les dents. S’ha de fer a mida per a cada pacient.

Per què els empastaments a la base de la dent?

Perquè millora la qualitat de vida a l’instant. Mitjançant un empastament estètic es torna a restaurar el tros de dent que s’ha trencat, es resol la sensibilitat dental i l’aspecte estètic. No fer-ho pot evolucionar cap a problemes més seriosos com la decapitació de les peces o l’afectació del nervi de la dent.