General

La càries és la malaltia individual crònica més freqüent de la infància.
Les dents sanes del nadó surten de genives sanes, per això s’ha de començar a cuidar la boca des del naixement.
Com puc cuidar les genives del nadó?
Una suau neteja és molt beneficiosa. Després d’alimentar-lo a pit o a biberó, netegi suaument les genives del nadó amb una gasa neta.
Què fer durant la sortida de les dents?
El malestar que provoca la sortida de les primeres dents, pot fer que el nadó es torni irritable. Els signes de sortida de les dents, inclouen baves i la necessitat de portar objectes a la boca. Podem alleujar una mica el malestar fregant suaument les genives amb una gasa humida. També ajuda a calmar la inflamació de les genives l’ús dels aparells de goma per a mossegades en fred.
Què fer amb l’hàbit de xuclar-se el dit o el xumet?A aquest hàbit l’anomenarem de xuclat no nutritiu. Aquest inclou el xuclat de dits i l’ús de xumets. La majoria de pediatres consideren que aquests hàbits tenen funcions importants formatives i emotives, que almenys durant els primers anys de vida (fins als 4 anys), s’han d’ignorar. Hi ha un consens gairebé general de què l’hàbit de xuclar ha de desaparèixer abans que comencin a sortir les dents permanents. La durada i intensitat del xuclat poden tenir més importància en la determinació dels canvis dentaris. Una consideració crítica dels xumets és la seva seguretat. El xumet ha de ser resistent a trencar-se, dissenyat per prevenir l’obstrucció de les vies respiratòries, conservar-se net i mai lligat al voltant del coll.
A partir de la primera dent
En el moment que apareix la primera dent, arriba el moment de cuidar-se cada dia per protegir-se de la càries. Quan animem als nens a netejar-se regularment les dents després de cada menjar, estem inculcant bons hàbits per al futur.
Quan surten les dents dels nadons?
20 dents en 3 anys
Incisiu central – 6 a 12 mesos
Incisiu lateral – 9 a 16 mesos
Ullals – 16 a 23 mesos
Primers queixals – 13 a 19 mesos
Segons queixals – 22 a 33 mesos
Les dents del nadó es comencen a fer abans de néixer. Totes les 20 dents primàries (anomenades de llet), ja estan presents a la mandíbula del nadó quan neix. Típicament, les dents inferiors del davant són les primeres a sortir, normalment cap als 6 mesos. No ens hem de preocupar si les dents surten una mica més tard, a 3 anys totes les dents primàries han d’aparèixer.
Què és la càries del biberó?
La càries del biberó passa quan les dents del nadó queden exposades freqüentment i per molt de temps a líquids ensucrats. Entre aquests líquids trobem llet, sucs de fruita i altres líquids ensucrats. Mai s’ha d’utilitzar el biberó com a xumet. Si doneu biberó a l’hora d’anar al llit o fer la migdiada, ens hem d’assegurar que només conté aigua. De la mateixa manera ens hem d’assegurar que no donem un xumet amb mel o sucre.
Quan hem de començar a raspallar les dents?
A partir del moment que surtin. Podrem utilitzar una petita quantitat de pasta de dents amb fluor quan el nadó sigui una mica més gran, i no s’empassi el líquid. Haurem de raspallar suaument. Una de les millors maneres d’inculcar un hàbit és amb l’exemple, raspallant-nos les dents alhora que netegem les seves.
Quin és el raspall més adequat?
Trobarem molta varietat. Els nens necessiten utilitzar un raspall de dents apropiat a la seva edat. Aquests estan dissenyats específicament per a la mida i forma de la boca, i de les mans dels nens. Per exemple, un mànec llarg pot ajudar als nens a utilitzar el raspall. Els filaments suaus amb puntes arrodonides netegen delicadament les dents i el teixit de les genives. Els colors brillants o els dissenys simpàtics poden estimular el raspallat i fer que la neteja bucal sigui divertida.
Quin tipus de pasta de dents és millor utilitzar?
Els nens utilitzen el que els agrada. Una de les millors maneres per fer que els nens sempre es raspallin les dents és tenir una pasta de dents amb fluor de sabor agradable. Un bon gust pot fer del raspallat una activitat agradable que afavorirà un bon raspallat. El fet de raspallar les dents dues vegades al dia augmenta les aplicacions del fluor que ajuden a enfortir l’esmalt de les dents i a eliminar eficaçment la tosca dental (sarro).
Quina és la millor manera de raspallar les dents?
La tècnica és important. Els odontòlegs recomanen que els pares utilitzin un moviment simple, suau i curt cap enrere i cap endavant per raspallar les dents i eliminar la tosca. Quan els nens siguin més grans, es recomana aquest mètode:
A les superfícies exteriors i interiors, col·loqui el raspall en angle de 45 graus. Començar per la línia de la geniva. A les superfícies de mastegat, arran de la dent raspalli endavant i enrere. A les superfícies interiors de les dents davanteres, inclina el raspall verticalment fent moviments suaus cap amunt. Raspalli les dents el temps que sigui necessari fins a netejar completament totes les superfícies dentals.
Els nens s’han de netejar amb fil dental?
Una part essencial de la higiene bucal és raspallar-se diàriament amb fil dental. Elimina la tosca i les partícules de menjar entre les dents. Haurem d’ajudar als nens petits a fer-ho, fins i tot amb les dents primàries o de llet. Per a netejar correctament, enrotllar les puntes del fil dental al voltant dels dits, I estirar amb força. Després passar el fil entre les dents. Netejar suaument amunt i avall diverses vegades, a l’hora que es passa al voltant de la dent per la línia de la geniva. S’ha d’anar amb compte de no tocar amb el fil dental les genives.

Quin paper juga la nutrició a la salut dental?
Una bona dieta és sinònim de dents sanes. Els bons hàbits alimentaris afavoreixen les dents sanes. Els dolços que mengen els nens poden afavorir la càries. Es recomanen berenars nutritius com vegetals, fruites i iogurts i formatges baixos en greix.
A partir de quina edat és recomanable anar al dentista?
Els nens han d’anar al dentista a partir del primer any. S’ha de tenir cura a l’hora d’escollir un bon professional especialitzat en nens. Hem d’aconseguir tenir un primer contacte que deixi una bona impressió al nen.
Com preparem al nen per a la primera visita?
Podem fer de la primera visita al dentista, una experiència agradable i positiva. Expliqui prèviament al nen que algú revisarà i netejarà les seves dents. Mostri fotografies de dentistes, o jugui fent veure que vostè o el nen són el dentista. També pot ser útil portal al nen a la visita al dentista d’un germà gran.
Durant la primera visita, el dentista examinarà la boca del nen per a detectar indicis preliminars de càries o altres problemes.
Són necessàries radiografies de les dents primàries?
Malgrat les dents primàries o de llet estaran a la boca només uns anys, és molt important que es mantinguin sans. Pot ser necessària alguna radiografia per a detectar càries que no es veuen, o per assegurar-nos que la dentadura permanent es forma correctament dins les genives.
Què són els segelladors dentals?
La majoria de les càries es fan a la superfície dels queixals. Els segelladors dentals ofereixen protecció específica contra aquest tipus de càries. Es tracta d’un material plàstic que s’aplica directament a les estries superficials del queixal. El segellador actua com a barrera que protegeix l’esmalt contra la tosca i els àcids.
ALTRES: COSES QUE ELS PARES HAN DE SABER
Oferim respostes a algunes de les preguntes més freqüents que ens fan els pares sobre dents i salut bucal.
Poden els antibiòtics tacar les dents del nen?
Sí. Alguns tipus d’antibiòtics poden decolorar permanentment les dents. Consulti al pediatre o metge quan recepti els antibiòtics.
Afecta la formació de les dents respirar per la boca?
Si el nen normalment respira per la boca, consulti amb el seu odontòleg o pediatra. Respirar per la boca pot ser el resultat d’una obstrucció ocasionada per la inflamació de les amígdales o per congestió nasal crònica. Això pot ocasionar anomalies dentals que poden necessitar correcció professional.
Cal utilitzar protectors bucals quan es practiquen esports?
Considerant que anualment hi ha més de 200000 lesions a la boca i mandíbules, es recomana l’ús de protectors bucals en una varietat d’esports. Aquests protectors són útils per allunyar de les dents el teixit suau de la cavitat bucal, evitant la laceració i cops dels llavis i les galtes.
Per què el nen té mal alè crònic?
El mal alè pot ser un senyal d’inflamació de les amígdales, congestió nasal crònica, càries o problemes de les genives. Quan noteu aquest mal alè, caldrà consultar amb el seu dentista o pediatra.
Què fer si al nen se li desprèn una dent amb un cop?
No fregui ni netegi la dent i col·loqui immediatament amb llet. Si no té llet, emboliqui la dent en una tovallola de paper o drap net i humit, i porti-la al seu dentista amb el seu fill immediatament. Moltes vegades, aquesta dent es pot reimplantar dins la cavitat dental si es prenen aquestes precaucions.