General

Raspallar-nos les dents abans de dormir és més important que fer-ho al matí o al migdia. Per què?

Malgrat que cada persona és única i té unes necessitats d’higiene bucodental diferents, la recomanació general és que hem de raspallar-nos les dents un mínim de dues vegades al dia, durant dos minuts, a més d’utilitzar almenys una vegada el fil dental i els raspalls interdentals. El moment ideal per fer-ho no ha de ser necessàriament després de menjar, a vegades és més convenient raspallar-nos abans d’ingerir certs aliments. Generalment, escollim fer-ho després d’esmorzar, dinar i sopar, o després d’esmorzar i sopar si ho fem només dues vegades al dia.

Però per què és pitjor no raspallar-nos les dents abans de dormir?

1. Els bacteris tenen més temps per fer-nos mal.

Amb el nostre horari, els tres principals àpats tenen entre ells un espai de 6-7 hores; i des del moment d’anar a dormir fins a l’endemà després d’esmorzar, poden passar més de 10 hores. Per tant, el tram nocturn és el que permet als bacteris treballar més temps.

La primera amenaça que apareix sobre el nostre esmalt després d’un temps sense raspallar-nos s’anomena biopel·lícula dental, i necessita unes 12 hores per a formar-se. Sobre ella començarà a acumular-se i formar-se el biofilm bacterià o placa bacteriana. Si escurcem els temps entre higiene i higiene, no donarem l’oportunitat que es formi, i tindrem menys possibilitats de patir càries o inflamació de genives (gingivitis o periodontitis).

2. Produïm menys saliva

La saliva protegeix les nostres dents de dues maneres: regula el pH neutralitzant els àcids generats per la fermentació dels aliments, i ajuda a la remineralització dentària gràcies al contingut de calci i fosfats. Malgrat tot, la segregació de la saliva segueix un cicle circadià en el nostre organisme, que significa que a la nit segreguem menys quantitat i, com a conseqüència, la boca queda desprotegida i els bacteris poden adherir-se més fàcilment a les nostres dents.

3. Disminueix el pH de la boca

Durant la nit, el pH de la cavitat oral disminueix, creant un ecosistema més àcid i, per tant, més propici per al creixement de les bacteris causants de les malalties periodontals i de les que afecten els portadors d’implants.

Després de valorar aquests factors, el millor que podem fer és raspallar-nos les dents abans de dormir per evitar aquests mals.